preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Balote Buje

Gdje smo?

         

 Moj istarski gradić

 

          Šećući Bujama primijetit ćete da je to malo istarsko mjesto smješteno na brdašcu s kojeg se proteže divan pogled na more. Buje je ponosno na svoju još netaknutu krunu, koja se od dva vitka zvonika na vrhu, skladno spušta na krovove stepenasto pružene jedan za drugim prema dolini podno grada. Naravno, tako se smjestio stari dio grada, onaj noviji, s ponekom tvornicom, smješten je nešto niže. Uske kamenite ulice, velike stare zgrade, koje upućuju da su tu nekada živjeli imućni ljudi, ostaci zidina, koje su nekada štitile grad od neprijatelja, jedva se naziru ispod bršljana.

        Crkva Sv. Servola, zaštitnika grada Buja smještena ja na samom trgu. Izgrađena je u baroknom stilu u 16.st., a pored nje nalazi se i stup sramote. Sa trga, uskom ulicom spustit ćete se na još jedan trg gdje se nalazi i druga crkva Majke Milosrđa iz 15.st. Legenda kaže da je sagrađena baš na tom neuobičajenom mjestu zato što je gotički kip Majke Božje, koji su mještani nabavili za novu crkvu, preko noći nestao s prvotno odabranog mjesta i pojavio se na lokaciji buduće crkve. Preko puta nalazi se  Etnografski muzej u kojem se mogu razgledati bogate etnografske zbirke i izložbe posvećene tradicijskim istarskim zanatima. Ulica dalje vodi do Centra. Trgovine, kafići, banke, zgrada Pučkog otvorenog učilišta- to je Centar, odraz novog vremena. Tu su i dva parka. Sasvim na drugoj strani je Školski brijeg i kao što mu samo ime kaže, mjesto je to osnovnih i srednjih škola. U našem gradu je i športska dvorana pa se u njoj treniraju mnogi sportovi.

           Danas je grad Buje zanimljiva razgledna meta turistima, posebice zbog svog smještaja na nadmorskoj visini od 222 metra odakle se pruža pogled na polja i oranice, vinograde i maslinike. Cijeli je kraj najpoznatije vinorodno područje Istre. Nemojte se začuditi ako šetnjom Bujama nanjušite mirise istarskih specijaliteta: fuža, divljači, tartufa, istarskog pršuta i sira.

           Još se uvijek sjećam priča svog djeda iz njegove mladosti kad je Buje zračilo drugim svjetlom, kada je bilo puno mladih, žive muzike, sala za ples. On tvrdi da je tada Buje živjelo, a ja se bojim da ako mladež bude morala odlaziti iz Buja za zabavom otići će i za poslom, a tko će onda ostati u mom gradu?

 

 

                                                                         Laura Franković 8.a

                                                                         OŠ Mate Balote Buje

                                                                         Mentor:Sonja Buljević

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
 
Školski list

 
 > Naša škola  > Lokacija
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Balote Buje / Školski brijeg 2, HR-52460 Buje / os-mbalote-buje.skole.hr / ured@os-mbalote-buje.skole.hr
preskoči na navigaciju