2020-11-03 11:25:00

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Kada je na vrata zakucala jesen, znali smo da za njom stižu i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Obilježili smo ih u tjednu od 26. do 30 listopada, u ponešto drugačijem obliku nego prethodnih godina. Svaki je razred svoju zahvalnost iskazao na Satu razrednika pa su se školom tijekom cijeloga tjedna širili miomirisi kruha i pekarskih proizvoda.

Neki su učenici razne krušne proizvode pripremali sa svojim roditeljima, a potom dijelili s prijateljima iz razreda, a neki su svoje specijalitete pripremali u školi. Tako su, primjerice, učenici 2.b razreda uz pomoć svoje učiteljice Ane pripremili tijesto, a potom su ga sami oblikovali i tako pokazali svoju kreativnost. Učenici 6.b razreda pripremali su zdrave napitke, slatke kuglice i kanapee služeći se različitim plodovima zemlje kojima su tako iskazali zahvalnost.

Bez obzira na to koju su aktivnost odabrali, svi su učenici i učitelji (a i mnogi roditelji) bili uključeni u ovogodišnje obilježavanje blagdana kruha. Sa svojim su razrednicama razgovarali o nastanku kruha te o tomu tko je sve potreban da bi pšenica u polju postala topao kruh na našemu stolu. U njemu se nazire raskoš naših krajeva, toplina običaja, a u mirisu kruha često se krije i pokoja uspomena.

Majda Čolak, mag. educ. croat.


Osnovna škola Mate Balote Buje